Настъпва астрономическата зима

Днес, в 12.02 ч., настъпва астрономическата зима. Коледната седмица ще започне с мрачно и облачно време в цялата страна. На места - с по-голяма вероятност в източните райони - ще преръмява. А на Североизток в Предбалкана ще прехвърча сняг. Слънцето ще се показва на Югозапад. В понеделник и във вторник температурите в топлата част на деня ще се запазят в познатия от последните дни диапазон между 3 и 8 градуса. Сутрините ще са мразовити и мъгливи със стойности на термометрите на някои места около нулата. Осезаем вятър не се очаква.

В средата на седмицата слънцето ще покаже с разкъсване на дългия мъглив цикъл. Дневните температури ще тръгнат нагоре, като най-вече в Северна България термометрите ще достигнат до 15 градуса. Вятърът ще се усилва предимно в планините. Така на Бъдни вечер почти в цялата страна времето ще се усеща като пролетно.

От Коледа до Стефановден страната ни ще попадне под влиянието на студен атмосферен фронт, който ще преминава от Северозапад на Югоизток, а междувременно по Адриатическото крайбрежие ще се формира област с ниско атмосферно налягане.

Още в петък следобед и привечер от Северозапад ще започнат валежи от дъжд, които с падането на температурите ще преминават в сняг. През почивните дни се очакват снеговалежи с различен интензитет на много места в страната. Към днешна дата моделите за прогнозиране предричат нова снежна покривка в Стара планина и масиви на югозападна България до 15-20 сантиметра с най-големи количества в Родопите.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.