От помощта ще могат да се възползват повече хора

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014-2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 11,17 на сто над определения бюджет на оперативната програма във връзка с необходимостта от финансиране на мерки и дейности за подкрепа на най-нуждаещите се лица в условията на кризата, предизвикана от COVID-19.

По този начин ще се осигурят допълнително 26 941 126 лева, с които ще се даде възможност програмата за предоставяне на топъл обяд да продължи и достигне до повече хора чрез включването на допълнителни общини. Средствата ще бъдат осигурени по линия на инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата - механизма REACT-EU.

Топъл обяд за 50 000 нуждаещи се през новата година

На 23 ноември правителството разреши Управляващият орган на оперативната програма за храни да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 5 на сто над определения й бюджет. С това решение бяха осигурени 12 058 874 лв., с които се обезпечи предоставянето на топъл обяд за най-малко 50 000 нуждаещи се в периода от 1 януари до 27 април 2021 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.