Страничните ефекти при медикамента самного ниски

„Подобно на ваксината на Pfizer, и медикаментът на Moderna е базиран на мРНК принципа. Ваксината е изключително сигурна. Разликите са минимални – те основно подобряват съхранението. Правят я малко по-стабилна”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн. „Нямам никакви резерви спрямо тази ваксина”, категоричен беше той.

Започна имунизацията с ваксината на Moderna (ВИДЕО)

Д-р Илиев отхвърли твърденията, че медикаментът може да причини автоимунни заболявания и посочи, че той е тестван върху хора над 56-годишна възраст, такива с диабет и сърдечносъдови заболявания и хипертония. „Възрастните хора са една от основните фокусни групи. Тази ваксина е уникална с това, че предизвиква добър имунен отговор при пациенти с придружаващи заболявания. Тествана е при пациенти и с автоимунни заболявания и няма данни за обостряне в нито един от тези случаи”, заяви той.

Около 10 милиона са ваксинирани в САЩ с първата доза

По думите му лекарите съветват подобни пациенти да избягват излишния риск и да подхождат внимателно, но няма данни, че ваксината е вредна за тях.

„Страничните ефекти и при двете одобрени ваксини са малко”, посочи д-р Илиев.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.