Хората заплашват, че ще спрат да плащат сметките си

Жителите на пловдивското село Брестовица на бунт заради негодна за пиене вода. Заплашват да спрат да плащат сметките си заради повишеното количество манган във водопроводната мрежа.

Бойкот да не се плащат сметките за питейнa вода, която тече от чешмите, готвят жителите на селото. В Брестовица живеят над 4 000 души. Недоволството ескалира, след като преди дни стана ясно, че съдържанието на манган в питейната вода отново е над допустимите норми.

МАНГАН ОТ ЧЕШМАТА: Кой е виновен за замърсяването на питейната вода в пловдивско село?

Семейството на Емануела Караманова преди година се заселило в Брестовицa заради чистите въздух и вода. Разочарованието обаче не закъсняло. „Тече мътна вода, а понягока тя е черна, кафява или жълта. Ако е само манган, и то течен, водата е жълта, мазна и има мирис”, обясни Караманова.

Последните изследвания на питейната вода в селото, направени от Регионалната здравна инспекция, показват, че съдържанието на манган е 32 пъти над нормите. „Има 1 600 единици манган при допустими 50 - максимално. Това е отрова. Някой просто си играе с нашето здраве и с нашия живот”, смята още Емануела.

В Брестовица са гневни, че плащат всеки месец за некачествена вода

В училището и детската градина на селото учат около 200 деца. За техните нужди на ден са необходими около 100 литра вода, които общината кризисно е доставила за своя сметка.

 

 

Според ВиК дружеството причината манганът да се просмуква в питейната вода на Брестовица е изграден частен ВЕЦ в съседното село. Назначена е експертна комисия, която да докаже това.

„Най-вероятно става въпрос за едно водно огледало, което е в близост до нашата водоснабдителна зона. То се разпростира на 20 метра от сондажите. Ние обаче не се ангажираме с твърдо мнение”, обясни главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов.

Според кмета на селото решението на проблема е изграждането на нови водоизточници. „Черпене на вода само от по-дълбоки слоеве или изграждането на нови такива. Така ще има чиста вода, отговаряща на условията”, смята Любен Радев.

Докато това стане хората в селото се заканиха да не плащат сметките си за вода. Утре жителите на Брестовица излизат на протест в центъра на селото.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.