Ресторантьорският бранш остава в стачна готовност

„Готови сме за компромис за пореден път. Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти. Но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България в отговор на въпрос дали заведенията ще подновят работа в момент, в който все още има забрана за отварянето им.

По думите му браншът иска да отвори врати на 1 февруари, както беше обещано от властите. „Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят”, посочи той.

Обсъждат всички ресторанти да заработят при условията за хотелските заведения

Според Коларов датата 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите. „Предложихме компромис – да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитетът да се намали и заведенията да работят до 23:30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен”, посочи той.

Кога ще отворят заведенията

По думите му браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до така нареченият „италиански модел”, при който заведенията отвориха въпреки забраните. „Оставаме в стачна готовност и в очакване  да видим какво ще решат властите утре”, посочи Коларов и допълни: „Искаме само едно нещо – нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време и то само нашият бранш”.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си