Малката Ема се появило на бял свят, след като майката била лекувана от коронавирус

Уникален случай не само за България, но и за световната медицина. Бебе от Пазарджик се роди с антитела за COVID-19. Малката Ема вероятно се е заразила с вируса, докато е била в утробата на майка си. Лекари обясниха в ефира на „Здравей, България” какво точно се е случило.

„Имахме информация, че за раждане ще постъпи жена, която е преболедувала коронавирус. Очаквахме, че ще има проблеми при раждането. За щастие, бебето се роди напълно здраво. 24 часа след това му направихме тест за антитела. Бяхме много учудени, защото то се оказа с имунитет. Според научните статии, които сме прочели, се отрича вертикалната трансмисия. Предполагаме, че антителата са преминали трансплацентарно от майката”, разказа д-р Здравка Пиронова, завеждащ в МБАЛ-Пазарджик.

БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ: Бебе с антитела се роди в болницата в Пазарджик (ВИДЕО)

„Трудно е да кажем дали бебето е преболедувало вируса. Майката и бебето са едно, докато е в утробата й. Случаят е много интересен, тъй като имаше промени в плацентата”, заяви Илия Трайнов, началник на АГ отделението в МБАЛ-Пазарджик.

Предстоят да бъдат направени повторни изследвания на бебето.

Повече гледайте във видеото

Изписаха шестмесечно бебе след лечение от COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си