Тя посочи, че гостите от южната ни съседка много харесват България

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с директора за България на Turkish Airlines Мехмет Гюркайнак. Двамата обсъдиха развитието на туристическия сектор между двете държави.

Туризмът у нас ще се възстанови през 2023 година

„Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм”, заяви министър Николова. Тя допълни, че гостите от южната ни съседка много харесват България – особено зимните курорти и спа дестинациите. По думите ѝ браншът е най-силно засегнат от пандемията от COVID-19 и в тази връзка всеки един посетител, който пристига у нас, е структуроопределящ.

Министър Николова обсъди идеята за създаване на Гаранционен фонд

От своя страна Мехмет Гюркайнак информира вицепремиера, че в момента се осъществяват 8 полета седмично от София до Истанбул, а от февруари предстоят да стартира и линия от Варна до Истанбул – всеки петък и понеделник. Той разясни още, че в България има много прекрасни места, които представляват интерес за посетителите както през зимата, така и през лятото. Директорът на турските авиолинии за България изрази надежда, че след ваксинацията положението в сектора ще се подобри. Той благодари на министър Николова и за активната ѝ работа по време на пандемията и политиката ѝ относно PCR тестовете.

Николова: Ваксинацията крепи надеждата за съживяване на туризма

По време на срещата бе обсъдена и възможността за организирането на журналистически турове между двете страни, както и от и до други държави, приоритетни за развитието на туризма у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си