„Морските ни летища са вратата към българския туризъм”, заяви още министърът на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща на Летище Бургас с главния изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ Франк Кванте и с представители на мениджмънта на аеропорта. В дискусията участваха кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

Марияна Николова разпореди спешна проверка на два плажа

„Двете ни морски летища са вратата към българския туризъм не само в летните месеци, но през четирите сезона, и за всички нас е важно да продължим да обединяваме усилията си за превръщане на страната ни в целогодишно място за посещения и пътувания, въпреки тежката ситуация, в която се намираме”, заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че в момента е необходимо да съсредоточим усилията си върху превръщането на България в стабилна дестинация, в която сигурността и безопасността на хората са поставени на първо място. Защото съвременният турист търси именно това и ние трябва да гарантираме неговото спокойствие, категорична бе тя.

Вицепремиерът коментира още, че животът и навиците на хората са се променили само в рамките на няколко месеца, а това несъмнено довело до промяна в начина им на пътуване и придвижване.

„Много от бъдещите тенденции не са някаква новост, те са съществували и досега, но пандемията ще тласне напред развитието им. Така например се очаква все повече да се търси възможността организирането на пътуването да бъде почти или изцяло безконтактно и трансферите да се организират не групово, а индивидуално. Въпреки това обаче държава, местна власт и бизнесът, трябва да сме гъвкави и бързи, за да можем да отговорим на всички очаквания и новости в бранша ни”, уточни още тя.

Николова: Туроператорите ще получат 51 млн. лв. помощ от държавата

Франк Кванте благодари на министъра за възможността да бъде проведена днешната среща и поздрави местната власт за усилията, които полага за развитие на града. По думите му Бургас е град на бъдещето.

„Започваме да работим по инфраструктурни проекти в града. За нас е много важно всички служители на летищата да бъдат ваксинирани, което ще бъде предпазна мярка както за пътуващите, така и за заетите в тази сфера”, заключи Кванте.

В тази връзка министър Николова коментира, че здравните власти взимат решенията, когато става въпрос за влизане на чужденци в страната. „Ваксинацията е надеждата, която крепи света за съживяване на туристическия сектор”, уточни още тя. По време на срещата бе обсъдена и темата относно визовия режим за гражданите на Русия и Израел.

Николова: Туризмът ще бъде включен в Националния план за възстановяване

Министър Николова инспектира летището в Бургас, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя установи, че на летището са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурността и безопасността на всички пристигащи и заминаващи.

„Впечатлена съм от всички мерки, които сте въвели. Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Бургас, който е приоритетна дестинация. Трябва да даваме гаранция на пътниците, че мерките, взети от българското правителство, се спазват безусловно”, каза тя. 

Николова: Съчетанието от различни форми на туризъм е предпочитано този сезон

Малко по-късно през деня министър Николова обяви, че на Летище Бургас това лято се очаква да пристигнат 6 400 чартърни полета.

„Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания”, допълни тя и посочи, че заедно с местната власт още от септември миналата година се работи за Лято 2021.

Мярката за подпомагане на туроператорите с по 35 евро на седалка е изключително ефективна и ще бъде продължена, каза още министърът на туризма. Общият бюджет за 2021 и 2022 година е 55 млн. лева.

Николова коментира, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. „Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави”, поясни още тя.

Министърът каза, че по искане на бранша Министерството на туризма изготви специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. „Ние имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти”, поясни тя.

По думите ѝ в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%. Вицепремиерът съобщи още, че над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

„Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година ще остане в миналото, като от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред”, коментира тя.

Марияна Николова: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма (ВИДЕО)

Министър Николова добави, че през миналата година са регистрирани над 400 000 румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 000. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 000 туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика, поясни министър Николова.

Николова: Туроператорите ще получат 51 млн. лв. помощ от държавата

Относно област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ. От тях над 750 000 са българи, повече от 123 000 са румънски граждани, над 55 000 са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 000 чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 000 и над 21 000.

По време на брифинга г-н Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, поясни пред представителите на медиите, че летищата в Бургас и Варна са готови.

Туристическият бизнес в Бургас поиска от Марияна Николова да организира силна рекламна кампания на България на приоритетните пазари за страната ни. Вицепремиерът обясни, че Министерството на туризма полага всички усилия да привлича чрез рекламните си кампании по всичките си комуникационни канали туристи за предстоящия летен сезон.

Тя каза още, че в момента се провежда активна кампания в съседните ни балкански страни, които рекламират зимните курорти на България.

Ресорното министерство от днес започва и проверки по плажните ивици, които са почти „изядени” след последните дъждове и наводнения. Сред тях два от плажовете на Созопол и този в Крайморие.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.