От бранша са готови и на протести

Преди дни собствениците на заведения се заканиха, че ако властта не реши да отвори кафетата и ресторантите - те ще го направят въпреки правилата. Днес те не получиха точен отговор на въпроса:  ще бъдат ли отворени и  кога. Премиерът Борисов съобщи, че това решение ще бъде взето до 31 януари спрямо данните за заболеваемостта у нас. А тази лаконична реакция от страна на премиера, ядоса бранша.  И собствениците категорично заявиха - ще има реакция и от тяхна страна. Първо с протест, а след това можело и да изпълнят заканата си и да отворят въпреки забраните.

 Решението дали заведенията да отворят и при какви условия, ще се вземе до края на месеца, каза премиерът Борисов. А то ще е базирано на кривата на заболеваемостта у нас.

„Засегнатите ресторанти и нощни заведения – прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш едва 6 300 са подали заявления за подпомагане. Защо? Оставям го на вас да прецените. Рискът е огромен при този нов щам. И още повече, че Мутафчийски говори за акумулирано седене в едно помещение”, посочи министър-председателят.

Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

От своя страна Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията заяви: „Оставаме единственият бранш, който ще бори пандемията, което не е редно. Нашата идея е само и единствено една – да работим. Нямаме други искания”.

Част от собствениците на заведения признават, че ако не се вземе решение и бизнесът им не заработи отново още в началото на следващия месец, то ще затворят окончателно.

„Сега въпросът е или трябва да отворим, или никога повече да не отваряме. Когато работиш - изкарваш.  Иначе умираш. Имаме залежала стока, чийто срок на годност изтича през февруари”, оплака се Калин Ангелов, собственик на заведение.

Точно, защото с всеки изминал ден, загубите стават все повече, някои  собственици са категорични,  че няма да чакат повече.

Коларов: Готови сме на компромис, но не срещаме разбиране

„На 1 февруари аз мисля да отворя. Каня всички, включително и министър-председателя”, отправи покана Петър Стоянов,  собственик на заведение.

„Това е и тяхно право. Ние нямаме окончателно решение, защото ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари”, заяви премиерът Борисов.

„Ние не сме обезпечени. Продължаваме да сме затворени. Ще изчакаме още 10 дни,15 дни, да, но сметките не чакат”, категоричен е Петър Стоянов.”Ако сега не неправим нищо има опасност от 1 март да чуем, че идва нов щам. От 1 април пак… и ще чакаме лятото”, заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

И точно, защото не им се чака повече от Асоциацията на заведенията у нас казват, че в момента обсъждат какви точно да са следващите им ходове. Дали ще отворят дори, ако не им се разреши, ще стане ясно до седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.