Това стана по време на посещението му в 61-ва бригада в Карлово

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изпрати остро писмо до премиера на Северна Македония Зоран Заев. Причината е намерението на Скопие да върне в училище сръбския език, но не и да въведе часове по български. 

Според Каракачанов решението на Скопие е ответен отговор заради българската позицията за членството им в Европейския съюз.

„А българският празник - 3 март, който всъщност е общ, няма ли един ден да го празнувате?”, пита министърът на отбраната.

Каракачанов отхвърли твърдението на македонските политици, че България работела за сръбски и руски интереси, спирайки пътя на Северна Македония към Евросъюза. Според него диалогът със Скопие ще тръгне отново, ако „се спре антибългарската политика."

„В Скопие погрешно смятат, че по време на  словенското председателство, което започва на 1 юли е, в България ще се промени политическата конфигурация. Смятат, че като в Съединените щати има нова администрация и едва ли не някой от там, или от Европа ще притисне бъдещото българско правителство и то ще клекне. Мисля, че за пореден път се лъжат дълбоко”, каза още вицепремиерът.

Каракачанов коментира и друга тема. Преди дни изненадващо гласът на министъра на отбраната се появи в рекламен клип за набиране на войници. Той обясни, че видеото е направено с цел икономии на военното министерство.

„Само и единствено за сметка на средствата, които спестихме от това, че нямаше как да провеждаме кампанията по места”, твърди военният министър.

А в присъствието на Каракачанов 130  българи последваха призива на рекламния клип и положиха клетва пред паметника на Апостола в Карлово.

Бригадата в момента подготвя батальон от 100 рейнджъри, които ще участват в международна мисия на НАТО по охраната на Афганистан.

Вицепремиерът Каракачанов с остра позиция към РС Македония
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: DarikNews