За 2020-та година са издадени над 3000 ограничителни заповеди, а те станаха повод за търсене на законодателни промени

15 жени са убити за последната година. Увеличават се сигналите от жени за агресия и насилие над тях и децата им. За 2020-та година са издадени над 3000 ограничителни заповеди, но смущаващите цифри станаха повод за търсене на законодателни промени. Какви са те, ще дадат ли ефект и кой и как до тогава ще защитава жертвите на домашен произвол в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гостуват Гергана Куцева от Български фонд за жените, Диана Николова, жертва на домашно насилие и Цветелина Цекова, създател на група за подкрепа.

"Вече имаме шанс да имаме статистика за домашно насилие. Ако искаме да се справим с него, трябва да познаваме добре проблема. Много често насилието рецидивира – мъжът е насилник и в следващите си връзки, а той понякога сменя местоживеенето си", споделя Гергана Куцева.

Според нея културата ни обезценява жените - не ги поставя наравно с мъжете.

Диана Николова пък разказа за 14-те години, в които е бяла жертва на домашно насилие.

"От 7 години нямам проблеми. Той не прекъсна с прекъсването на връзката, насилниците обикновено тормозят жената и след приключване на отношения. След месец-два разбираше, че вече нещата няма да се получат".

15 жени са убити при домашно насилие през последната година

По думите й чувството за вина и срамът са много големи. Изключително трудно е да споделиш. А много жени не признават, че са жертви, защото не им е било посягано, а това не е правилно, защото има емоционално насилие, психологическо.

"Жена в такава ситуация не е жертва. Всички сме сървайвърс (оцеляващи). Имали сме куража да го преодолеем. Бъдете до някого, ако знаете, че е жертва на насилие, за подкрепа – това дава голяма сила. Помагаме на жените като им намираме работа или им осигуряваме образование", обясни Диана Николова.

Цветелина Цекова е създател на група за подкрепа, чрез която с продажба на тениски  събира средства в помощ на жени, с цел психологична подкрепа.

Тя сподели, че книгата „Новата прическа на Вики“ е резултат от болезнен процес и разказва за детството на жертвата и насилника.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.