Косвеният спор се пренесе в Северна България

На днешния празник премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев с остри изказвания един за друг. Темите в сблъсъка между първите мъже този път обхванаха политиките за помощ през пандемията, както и замесването на семействата им в политическите битки. 

Борисов: Оставете децата на мира, не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания

Косвеният спор между двамата се пренесе в Северна България. Държавният глава участва в обичая за Трифон Зарезан в Плевен.Там направи и паралел между празника и политика у нас.

„Лозето не ще молитва, то иска мотика. Така е и с българската политика. Трябва умно да зарежем българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи, а да изрежем излишните, ако искаме да има плод”, каза президентът Румен Радев.

Премиерът отговори от Варна. „Докато зарязват лозички, говорят глупости, но ние правим днес и в Разград страхотна църква – „Цар Борис Първи”. Който има акъл, той да се замисли защо антихристите не ни харесват”, посочи министър-председателят.

Президентът с нова критика към премиера

Задочната размяна на реплики продължи на тема помощите за хората, останали без работа през пандемията.

„Тези огромни пари, които се раздават по телевизора, не стигат до най-засегнатите. Масовите фалити вече са факт, разорението на българите е факт”, обясни държавният глава.

„Сега също отпускаме пари за саниране на училища и детски градини - 1,350 млн. По мярката 60/40 - 18 млн. сме дали за Добричка област”, каза социалният министър Деница Сачева.

Двамата държавници все пак намериха пресечна точка, макар и с известно съмнение от страна на президента - да не включват семействата си в политическите битки. Борисов направи този призив вчера.

„Аз мисля, че това е театър за наивници. Знам много добре откъде идват атаките към мен и моето семейство, но, да, категорично не приемам да се намесват семействата и да бъдат преследвани в тази битка, която се води”, заяви Радев.

Президентът направи и прогноза за следващия парламент - фрагментиран, като от партиите ще зависи как ще отстояват националния интерес. Борисов се обърна с благодарност към Бог за справянето на България с пандемията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.