Предложението не беше прието от депутатите

Процедурни хватки в парламента. Председателят на народното събрание  Цвета Караянчева изпревари БСП и сама предложи за гласуване тяхното искане в парламента, да дойдат на изслушване премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причината - смъртта на 16-годишното момче, убито от ток в София. Това ядоса левицата, а - очаквано, управляващите гласуваха против.

НС гласува "против" изслушване на Борисов и Фандъкова за момчето, починало от токов удар

Искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушван в Зала се поставя на гласуване няколко поредни дни. Такова имаше и днес, но този път Караянчева  изпревари левицата и сама прочете предложението им.

„Изслушване на основание член 113 на министър-председател и на кмет на столична община във връзка с инцидента пред МБАЛ Иван Рилски. Предложението не е прието”, обяви тя.

 

 

„Госпожо председател, аз искам да ви поздравя, че вие поставихте от ваше име искането министър-председателят да дойде в зала, за което ви поздравявам и оставам учуден, че цялата парламентарна група ви бойкотира. Моля да подложите и нашето предложение”, отвърна Георги Свиленски от БСП.

Скандал в парламента заради инцидента, при който дете загина от токов удар

Все пак предложението беше прегласувано и отново отхвърлено. Така последваха нови обвинения.

„Срамно е, няма здрав разум в страната, който да не разбира, че прикривате министър-председателя. Това е ваше право, но наше задължение е да контролираме изпълнителната власт и вие пречите на народните представители да си вършат работата. 35 питания, 25 въпроса и нито един да не е в неговата компетентност”, заяви Крум Зарков.

След като искането премиерът да бъде изслушан заради трагедията с детето и днес не беше прието,  депутатите продължиха по дневния си ред.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.