Малки и големи, пенсионери и ученици, вече работят по изработването й

След като през 2012 година в столичния район Нови Искър оплетоха мартеница с дължина 7562 метра, тази година се готви нов рекорд, съобщи за NOVA кметът Даниела Райчева. Малки и големи, пенсионери и ученици, вече работят по мартеница с дължина 10 000 метра - това е приблизително разстоянието от квартал “Свобода” до общината в Нови искър.
 

 

❗️3 500 метра от най-дългата мартеница вече са готови❗️ Изработени са от нашите приятели от пенсионерския клуб в село...

Публикувахте от Даниела Райчева - Daniela Raycheva в Петък, 19 февруари 2021 г.


3,5 километра от бяло-червената нишка са изплетени от пенсионерския клуб в Кубратово и местното читаалище “Светлина”. Пенсионерите в съседното село Световрачене пък са направили близо 2 километра от мартеницата. Неуморно работят и учениците от 170 СУ “Васил Левски” в Нови Искър.

“Обичаят да празнуваме Баба Марта датира от незапомнени времена. В основата на народните вярвания винаги е била мартеницата - усукан бял и червен конец, който се носи за здраве и берекет. Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова искаме да отправим послание за здраве и благоденствие с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди”, заяви Даниела Райчева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.