Премиерата е този петък

Въпреки ограничението за публика - мащабна премиера в Народния театър. Мариус Куркински поставя пиеса, която Иван Вазов не успява да довърши – „Двубой”.

Любопитна подробност е, че когато самият Вазов предлага постановката за игра преди 101 години, актьорите молят писателя да я оттегли, защото била твърде дръзка за времето си и изобличаваща обществото ни.

Заедно с много чужди влияния в следосвобожденска България и дуелът стига по нашите ширини. Изисква обаче качества, които, оказва се, не са ни присъщи.

Софийската опера поставя "Св.св. Кирил и Методий" през юли

„Това е една много голяма болка на автора, който много скоро след "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях", му се налага да напише думи като "човек - деколте в акъла", "отсъствие на всяко присъствие”, казва Мариус Куркински.

Историята е основана на действителна случка от градския живот на стара София и разказва за една коварна жена и измамна любов, довела до дуел. Двубоят всъщност е атака срещу лицемерието, двуличието, позьорството.

 

 

„Съжалявам за това, че не сме много помръднали напред. Бих казал с една тъжна усмивка - "Прощавай поете", допълва Куркински.

Изобличаващата народопсихологията ни пиеса, неслучайно е отказана за игра през 20-те години на миналия век. След това обаче пиесата има завиден живот. Само в Народния театър е поставяна три пъти досега. Аня Пенчева играе в последните две.

ОНЛАЙН: Публиката надниква зад кулисите на Народния театър (ВИДЕО)

„Когато беше предната постановка, на Ники Ламбрем, се редяхме на опашка за банани, сега се редим на опашки за ваксини. Винаги ще има някакви опашки, винаги колкото и да мърдаме, в каквито и посоки да мърдаме, остава едно нещо българско, едно нещо не разбрано”, каза тя.

В главните роли влизат младите артисти на театъра, едната е поверена на Пламен Димов, който този петък ще видим и в новия сериал по NOVA - "Отдел издирване”. „В самата пиеса са заложени и неща, които са абсолютно адекватни - моралът на обществото ни, за това какво вълнува младите хора, за етичния упадък”, посочва той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.