Мъгли и замърсен въздух в ниските райони на страната

И в четвъртък, и в петък не се очаква промяна в метеорологичната обстановка – сутрините ще са мъгливи в някои ниски райони, а следобедите – нетипично топли за февруари.

В четвъртък посрещаме деня с понижена видимост покрай река Дунав, в Източна България, както и на места в Централна Южна България. Очертава се топло и тихо време около и след обяд, с температури от 11 до 16-17 градуса. Облачността ще е рехава, по-значителна - на изток. В планините също ще бъде топло и на повечето места - слънчево, с малко по-осезаем вятър по билата на Стара планина и Родопите. Температурите следобед ще са между 5 и 10 градуса. В часовете през нощта и рано сутринта в петък отново ще има условия за мъгли. Най-гъсти ще бъдат те покрай река Дунав и на югоизток.

Пътъчният ден отново ще е слънчев и дори по-топъл от четвъртък.

Атмосферата ще се раздвижи през почивните дни. В събота срещу неделя се очаква да премине нестабилен студен фронт, който ще доведе до усилване на северозападния вятър и слаби превалявания от дъжд в централните и източните райони. Температурите ще паднат с 5-6 градуса в неделя и в началото на следващата седмица. В понеделник дори ще прехвърчи мокър сняг, най-вече - в планините. Около средата на седмицата обаче времето отново ще се затопли.

Безветрието и мъглите от няколко дни насам създават условия за натрупване на замърсители в атмосферата. В ранните часове днес въздухът е замърсен над допустимото в 12 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. В Русе, Варна, Горна Оряховица и Смолян дишането е най-тежко.

 

Към битовото и промишленото замърсяване и праха от трафика добавяме и сахарския пясък, който в следващите 48 часа ще увеличава своята концентрация. В събота срещу неделя дори са възможни превалявания с оранжев оттенък. Прогнозата е въздухът да се разчисти в неделя, когато ще се появи вятър от северозапад.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.