По този начин ще се осигури втората доза

Глътка въздух за здравната система - нова пратка ваксини пристига днес в София. След като през уикенда бяха доставени близо 53 000 дози на AstraZeneca, у нас идват още над 20 000 дози от препарата на Pfizer.

След временното спиране на „зелените коридори”, вчера след новата доставка на препарата от AstraZeneca хората отново можеха да се наредят на опашка за доброволна имунизация.

В „Пирогов” днес ще ваксинират хора от „зеления коридор” след 13 ч. Преди това с приоритет са включените в 1 до 4 фаза. Подобна е ситуацията във ВМА и „Александровска” болница, които ще работят до изчерпване на количествата.

Борисов: Преговаряме с Франция и Германия за ваксини

Пунктът в Окръжна болница днес не отвори врати. Всички получени 130 дози са били използвани през вчерашния ден.

На този фон, късно снощи премиерът Бойко Борисов заяви, че България преговаря с две държави, за да вземе от тях ваксини назаем.  

„Работим в момента с Франция и Германия, където в момента имат забавяне във ваксинирането и за разлика от България, няма опашки, да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваксинационния план като свършват ваксините, защото виждате – те свършват за 1-2 дни, идват, веднага пак почваме. 18,5 млн. ваксини сме платили, после ще им ги върнем“, обясни Борисов.

Днес пред пунктовете за ваксиниране не липсваха желаещи за имунизация.

Вчера общо 6 000 дози бяха разпределени между личните лекари в столицата. Всеки медик получи по три флакона с по 10 дози или количество да бъдат ваксинирани 30 пациенти. Лекарите трябваше лично да отидат до здравната инспекция в неделния ден, за да вземат дозите.

„Можеше да се уреди по някакъв по-спокоен и без напрежение начин. Лични лекари на опашка за ваксини не е сензация, по-скоро е отношение. Отношение на управляващите към една част от лекарското съсловие”, посочи д-р Десислава Георгиева.

Как ще работят „зелените коридори” и каква е организацията при личните лекари?

Медикът ще започне да имунизира пациентите си чак в четвъртък заради запълнен график.

„Няма как да се обадим на всички пациенти, които са си запазили час, защото имат нужда от помощ и да отменим техните часове, за да осъществяваме имунизации. Трети март е неработен ден, а флаконът може да стои отворен 48 часа. Затова реших да започна ваксинирането в четвъртък”, обясни д-р Георгиева.

Освен на предварително записалите се за ваксина пациенти, личните лекари ще могат да поставят дози и на дошлите без запазен час - но само ако има излишно количество от препарата. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.