Максим Бехар иска да има министър на имиджа на България, за да бъде рекламирана като място за интелигентен туризъм

Една трета от световните дестинации са затворени за туризъм. Съседна Гърция обаче, отваря за туристи от средата на май. Родният Слънчев бряг – за поредна година е начело в британската класация за най-евтини курорти. А туроператори протестират срещу идеята за карантиниране на завръщащите се от Занзивар български туристи. Как ще изглеждат почивните месеци това лято – в "Социална мрежа" по NOVA NEWS говори Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Според него липсата на логика и обоснованост в решенията дразни, както и мерките от днес за утре. А PCR тестът дава възможност за пътуване.

"1/3 от страните са затворени, 2/3 полузатворени. Много малко са страните, наистина отворени, а пък тези без тест съвсем", отбеляза той.

По думите му е възможно при наличие на ваксина или тест за антитела, че е преболедувал човек, да не се изисква PCR тест. Той изрази надежда, че балканските страни ще бъдат отворени лятото.

"Не е важна само сумата за помощи, но и срока, получили сме 10 % само до момента", обясни Попов.

Той смята, че идното лято ще бъде по-добре от предното, но пак ще е много сложно.

От своя страна Почетният консул на Сейшелските острови в България Максим Бехар даде повече яснота за пътуванията дотам.

"След 25 март вече може да се правят екскурзии до Сейшелите – нужен е само валиден PCR тест, 72 часа преди заминаване", поясни той.

Бехар заяви, че страната е на 1-во място в света по ваксинирани на 1000 души. До края на април 100 % ще са ваксинирани, сега са 65 %. А туристите ще могат да ходят във всички зони.

Мнението на консула е, че след 5-6 месеца никъде няма да може да се влезе без PCR тест. Мнението му е, че на България е нужен министър на имиджа – както в Непал има министър на щастието, за да бъде страната рекламирана като място за интелигентен туризъм.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.