Предизборни коментари от Валери Симеонов и Кузман Илиев

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” представителите на листи Валери Симеонов от „Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ” и Кузман Илиев от ВМРО коментираха актуални теми и посочиха предизборните си обещания. 

От БСП отказаха участие в днешния дебат.

Кой трябва да управлява през следващия мандат? 

„Управлението трябва да се раздели на две части - законодателна и изпълнителна власт. В момента ние се борим за присъствие в законодателната и в зависимост от конфигурацията, ще се формира изпълнителната власт на България. Присъствието в законодателната власт е изключително важно, защото там се определя стратегията за развитие на нашата държава - през законите. А изпълнителната власт е тази, която дава механизмите и инструментите за решаване на тежките проблеми. В заключение - искаме да присъстваме в управлението, защото не сме доволни от положението, в което се намира България в момента”, обясни Валери Симеонов.

„Имаше неща, които са постижения. Постижение беше отговорът на изключително агресивния антибългаризъм, който видяхме в Северна Македония - това беше отговорна национална позиция. Постижение е до голяма степен и парирането на Истанбулската конвенция, която агресивно атакува традициите и устоите на българщината, в някакъв смисъл - дори българското семейство, и подлага дори науката биология под съмнение. Това е нещо, срещу което трябва да се борим. Постижение е и битката с демографията - въвеждането на семейното подоходно облагане от ВМРО намалява данъчната тежест върху семействата и дава някаква глътка въздух на хората, които създават и опитват да създадат семейства в България. Има много неща, които могат да се направят. Считам, че голямата битка ще е с левия популизъм, който ще покачва данъци, ще задлъжняваме, ще прави неща, които са вредни икономически. Тук бих бил полезен като гражданин и експерт”, коментира Кузман Илиев.

Предложения за справяне с пандемията

„Определено в управлението се търси балансът. Това, което ние трябва да кажем, е че бизнесът трябва да разбере, че повече локдауни - механични затваряния, няма да има. Трябва мерките и усилията да са целенасочени - към най-рисковите групи. Това са българските пенсионери, лекарите, които са на първа линия, хората с трайни заболявания, дори по-опасни от COVID-19. И медицината е казала, че затварянето трябва да е само за онези, които са заразени. Всички останали трябва да спазват мерките. Таргетирано да се ваксинират онези, които са рискови като група. Това ще намали и напрежението върху системата”, посочи кандидатът от ВМРО.

„Имали сме редица забележки във времето, като се започне от първото ни искане през февруари за затваряне на границите, за термокамери на КПП-тата. През април нашият комплект от икономически мерки за справяне с коронавируса, ноември - когато поискахме затваряне на училищата... Към настоящия момент също имаме претенции. На първо място и най-важното е, че трябва да се затворят училищата, защото децата разнасят в най-голяма степен коронавируса, а и самите те боледуват от новия щам”, каза водачът на листата на „Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ” в Бургас.

Предложения в сферата на икономиката

„Вариантите са два - или ще тръгнем по лесния ляв път на задлъжняване и големи харчове от страна на държавата, която задуши бизнеса, или обратното - ще намалим пречките пред бизнеса и пред предприемачите да създават стойност, да наемат хора. Мерки в тази посока са описани в антикризисната програма. Аз се радвам, като гражданин, че те бяха взети предвид. При всяко положение в момента тези, които ще ни изкарат от кризата, са предприемачите и свободната икономика. Не дълг, не държавата да харчи. Минималната работна заплата трябва да е обвързана секторно, за да не тежи на пазара на труда. Средната работна заплата е функцията на производителността на икономиката, тя ще е по-висока, защото ние няма да пречим на бизнеса да генерира стойност”, коментира Илиев.

„Като представител на бизнеса застъпвам тезата, че трябва да се насърчава производството и особено дребния и средния бизнес, които, за съжаление, са подложени на много сериозен натиск, особено през последните години и дори десетилетия. Както във всички развити държави, и у нас се забелязват тенденции към монопол - налагане на монополни и картелни структури в икономиката. Те задушават малките предприемчиви предприятия, българи и малки фирми. На тях трябва да се осигури възможност за глътка въздух, намаляване на административната тежест, електронно правителство, но не на последно място и пенсиите. Ние сме длъжници към нашите родители”, беше позицията по темата на Симеонов.  

Кузман Илиев - прилики и разлики с Красимир Каракачанов

„Споделяме идеите за българщината, затова, че националният идеал и националният интерес трябва да бъдат преди всичко. Затова, че трябва да помним историята и традициите си. Аз имам малко по-различни възгледи в сферата на икономиката и съм доволен, че имам диалог с него и мога да провеждам беседи”, коментира Илиев.

Валери Симеонов - прилики и разлики с Веселин Марешки

„Оказа се, че разликата не е голяма, тъй като ние сме представители на бизнеса. Дай Боже, да има по-мащабно присъствие на бизнеса в следващото Народно събрание. Не виждам някакви сериозни разлики. Те, може би, са в подхода, но принципни разлики не виждам”, призна Симеонов.

Дебатите между двамата по темите гледайте във видеото.