Планираното бдение беше забранено заради локдауна

Сериозни сблъсъци с полицията имаше в Лондон след като стотици се събраха да почетат паметта на 33-годишната Сара Еверард. Тя беше отвлечена и убита от полицейски служител. Планираното бдение беше забранено заради локдауна.

 

 

Протести в Германия срещу ограниченията заради COVID-19 (ВИДЕО)

След като не беше разрешено събирането в Южен Лондон, където за последен път е била видяна Сара Еверард на 3 март, организаторите на бдението посъветваха хората да го проведат като запалят свещи пред домовете си.

Мнозина постъпиха така, включително премиерът Борис Джонсън и годеницата му Кари Симъндс. Но стотици лондончани пренебрегнаха  предупреждението да не се събират. В опит да въведе ред полицията прибегна до доста твърди мерки, както стана ясно от разпространените кадри.

БЕЗРЕДИЦИ В АТИНА: Хиляди протестираха срещу полицейското насилие

Действията на полицията бяха осъдени от политици от целия политически спектър, които смятат, че е бил възможен някакъв компромис за мирното протичане на бдението.

Дори кметът на Лондон Садик Хан коментира, че полицията е отговорна да прилага закона за COVID-19, но от сцените, които е видял, реакцията на полицията е била неприемлива и той ще търси обяснение от висшето ѝ ръководство.

Помощник-комисарят в полицията в Лондон Хелън Бол заяви, че полицаите на терен са били изправени пред много трудно решение. Стотици хора са стояли плътно един до друг, представляващи сериозен риск от лесно предаване на COVID-19. Полицията е трябвало да действа в интерес на сигурността на хората. Тя добави, че пандемията не е приключила  и събиранията на стотици хора от цял Лондон все още не са безопасни. 
 

Протест срещу мерките в Амстердам

Останките на Сара Еверард бяха намерени тази седмица в графство Кент, след като тя изчезна безследно на 3 март.

Задържаният 48-годишен полицейски служител Уейн Казънс беше изправен пред съда и обвинен в нейното отвличане и убийство.

Смъртта на Сара Еверард възроди и стария дебат във Великобритания за сигурността на жените.

Източник: БНР