В сблъсък влязоха социалният министър Деница Сачева и Георги Гьоков от БСП

В предизборен дебат в студиото на "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS влязоха Деница Сачева, социален министър и водач на листата на ГЕРБ в Добрич и Георги Гьоков от БСП, водач на листата в Стара Загора.

"Всички бизнеси и сектори – образование и търговия – могат да кандидатстват по мярката „Запази ме“ за седмиците, в които ще бъдат затворени", разясни министърът.

По нейните думи при здравните осигуровки е потърсена лична отговорност, а управляващите са предложили държавнически отговор на кризата, а не идеологически. А в лицето на президента са имали най-ярката опозиция.

В отговор на днешния доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Сачева съобщи, че 80 млн. лв е грешна цифра за подкрепа на бизнеса, сезирани са отговорните органи и е написано опровержение.

"При 60/40 беше запазен напълно дохода на работника, 100 % са запазени техните доходи. 24 лв на ден плащаме, 26 лв на месец са осигуровките, 90 работни дни да е неплатения отпуск", заяви тя.  

Сред приориртетите на ГЕРБ за нов мандат Деница Сачева изтъкна без промяна на данъчния модел, приемане в Еврозоната, промяна в системата за социално подпомагане – помощи обвързвани със социална заетост.

От своя страна Георги Гьоков коментира, че за него мерките са хаотични и е недоразумение да не се знае кой може да се възползва.

По думите му социалните партньори са останали недоволни от мерките след днешния Тристранен съвет, макар че се реши да се продължат, те са очаквали да бъдат нещо постоянно.

"Щом в политиката има „ляво“ и „дясно“ значи има и такива подходи за решаване на кризата. Заместването на дохода на хората е 60 %", смята Гьоков.

Сред приоритетите на БСП той спомена възстановяване на демокрацията; отделените средства да отиват директно в хората; помощ за гражданите, защита на малкия и среден бизнес, бюджетно финансиране на държавните и обществените училища, водородна икономика, премахване статута на търговско дружество на болниците.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.