Изказвания вече са заявили 23 народни представители, включително лидери на партии

Извънредна сесия по Кипърския въпрос започва в 10 часа местно време в парламента в Никозия. Заседанието е част от подготовката на страната за неформалната петстранна среща под егидата на ООН в края на април в Женева.

Специалната сесия ще продължи 8 часа. Изказвания вече са заявили 23 народни представители, включително лидери на партии.

В петстранната неформална среща по Кипърския въпрос, свикана от ООН, ще участват лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци, и представители на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания.

Целта е да си види дали има обща основа за възобновяване на преговорите, които бяха прекратени през юли 2017 г.

Неформалната среща в Женева трябва да доведе до възобновяване на преговорите по същество възможно най-скоро въз основа на рамката на ООН, заяви говорителят на правителството в Никозия Кириакос Кусиос.

Две са основните спорни противоположни позиции за петстранната среща към момента – за формата на решение и за участието на Европейския съюз в конференцията.

Кипърско-гръцката страна е готова за преговори за постигане на решение въз основа на резолюциите на ООН и обединение под формата на двузонална двуобщностна федерация, докато кипърско-турската страна настоява за създаването на острова на две суверенни равнопоставени държави.

Лидерите на всички парламентарно представени партии, с изключение само на крайнодясната ЕЛАМ, ще придружат президента Никос Анастасиадис в Женева, за да го подкрепят и съветват, бе заявено след проведеното тази седмица заседание на Националния съвет. Повечето опозиционни лидери изразиха загриженост за резултата от срещата и плановете на Турция.

Източник: БНР