Целта е да могат повече избиратели да се запознаят с това как се гласува с тях

Машините за гласуване на предстоящите избори бяха изложени в два от столичните търговски центрове. Целта е да могат повече избиратели да се запознаят с това как се гласува с тях.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Такива машини ще има в 9 390 секции в страната.

Машините за гласуване в мола бързо привлякоха вниманието на най-младите посетители. На 4 април Анжели ще гласува за първи път в живота си. След демонстрацията е сигурна, че ще използва машина вместо хартиена бюлетина.

 Самото гласуване става след като в устройството се постави карта. Нея получаваме от член на Секционната комисия. На екрана излиза бюлетината и може да се избере партия или коалиция, по желание и преференция. Проверка се прави с бутон „Преглед” и ако всичко е наред, вотът се потвърждава. На финала излиза разписка, която се сгъва и поставя в специална урна.

 „Става доста бързо. Включително става и с ръкавици гласуването, независимо, че екрана е сензорен. Така че всеки избирател, който се притеснява от това да не би да се зарази от гласуването с машина, може да гласува с ръкавици”, заяви Росица Матева, председател на Обществения съвет. 

След мола, две от машините за гласуване ще бъдат поставени пред парламента и в подлеза на Софийския университет. Това ще се случи следващата седмица.

Вчера от ЦИК официално представиха самите машини, които в деня преди вота ще бъдат разположени в секциите. Тогава членовете на СИК ще бъдат обучени как да работят с техниката. Когато член на СИК активира машината, тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той представлява списък с всички кандидати и преференции. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана.

ЦИК представи бюлетината и машините за гласуване

Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите.

"Няма човешка намеса в броенето", категорични са от ЦИК. Техническо е решението за това коя партия на коя страница в електронната бюлетина ще се появява. Максималният брой имена на партии и коалиции на една страница е 12.