Причината е забавянето на ваксинацията и силно заразните щамове на коронавируса

От полунощ голяма част от Франция е в карантина. Затварянето е за 1 месец и засяга 16 департамента, сред които Париж и цялата област около френската столица. Въпреки че правителството отлагаше тази крайна мярка през последните седмици, тя се налага заради забавянето на ваксинацията и силно заразните щамове на коронавируса.

Пълното затваряне засяга повече от 20 милиона французи в 16 депатамента - Ен (О дьо Франс), Алп Маритим, Есон, Йор, О дьо Сен, Нор, Оаз, Париж, Па дьо Кале, Сен е Марн, Сен Сен Дени, Сен Маритим, Сом, Вал дьо Марн, Вал д'Оаз, Ивлин

По време на социалната изолация ще важат следните мерки:

Училища и университети

Училищата остават отворени. Лицеите преминават на обучение по половин групи.
Университетите продължават да работят при настоящите условия.
Спортните занимания в рамките на училищния процес ще се провеждат.
Извънучебните спортни занимания са разрешени на открито. 

Магазини

Единствено магазините, в които се продават продукти от първа необходимост, остават отворени, както и книжарниците и музикалните магазини. 

Пътуване и излизане

Излизането извън дома в департаментите със социална изолация е разрешено без ограничение във времето, но в рамките на до 10 км от дома и с атестация.
Пътувания между регионите са забранени, с изключение на случаите, когато има налице императивни причини или по професионални причини.
Префектите по места могат да забранят провеждането на някои събирания на обществени места. 

Вечерен час

Вечерният час за цялата територия на страната е изместен в 19:00 часа, считано от събота 20 март.

Места за поклонение

Местата за поклонение остават отворени според съществуващите към момента мерки. 

Работа  

Работата от разстояние следва да бъде принцип за всички фирми, предприятия и администрации, които могат да я прилагат. Важи правилото за четири дни работа от разстояние и един ден присъствен. 

Барове, кафенета, ресторанти, както и културните институции (музеи, кина, театри, изложбени зали) остават затворени.

Френският премиер обяви още по-строги мерки в Париж и 16 департамента

В опит да овладее вълната на коронавируса, Франция поднови имунизацията с AstraZeneca. Пример за имунизация с нейната ваксина даде премиерът Жан Кастекс. „Поздравявам ви. Не почувствах абсолютно нищо, а съм малко чувствителен към инжекциите. Така че, браво", каза той.

Докато премиерът се ваксинираше, хиляди парижани събраха багажа си и се отправиха към гарите във френската столица, в опит да избегнат затварянето под ключ. Минути след новината за поредното затваряне, сайтовете за билети онлайн буквално блокираха.

„Уча в Париж и поради факта, че ще бъдем отново под карантина си казах, че няма да остана затворена тук. Предпочитам да се прибера при родителите си в Бретан, за да имам повече свобода”, коментира студентката Анна Анри.

Отворени ще останат магазините за стоки от първа необходимост, както и за книги и музика. Правителственият говорител изненада приятно фризьорските салони, които също ще могат да работят. 

„Мисля, че за психичното здраве на хората е важно да имат прилична прическа. Смятам, че хората са малко депресирани, писна им. Така че посещението при фризьор е важно. Това е приятен момент, в който можем за говорим за различни неща. Външният вид е важен в днешно време, въпреки маските, които носим”, каза фризьорката Мари Льороа.

Като допълнителна мярка в цялата страна ще бъде въведен вечерен час в 19 часа, а гражданите ще могат да ходят на неповече от 10 километра от домашния си адрес. За пореден път френското правителство постави като приоритет учебните заведения, които няма да затварят.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: consul@ambbulgarie.frEmbassy.Paris@mfa.bg.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК