От първи юли 2021 година социалната пенсия за старост ще се повиши от 141,63 лева на 148,71 лева

Работодатели ще получат над 6 милиона лева от държавния бюджет, за да наемат безработни на възраст над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“. Заетостта им е със срок от три до 24 месеца, за да натрупат стаж за пенсия.

Това е заложено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България до 2022 г.

В него е записано и повишение с 5 процента от 1 юли 2021 г. на всички пенсии.

Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство.

Ето кога започва изплащането на всички месечни помощи

В Националната стратегия за активен живот на възрастните хора са заложени редица мерки за осигуряване на по добри здравни грижи, предоставяне на социални услуги и насърчаването на ученето през целият живот.

Сред акцентите в документа са също така насърчаването на възможностите за участие на хората от третата възраст на пазара на труда, както и мерки за увеличаване на пенсиите.

От първи юли 2021 година социалната пенсия за старост ще се повиши от 141,63 лева на 148,71 лева.

Колко заплати се дължат от работодателя при пенсиониране

Въз основа на заложените в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2021-2023 година ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени в документа е записан прогнозен ръст на пенсиите от първи юли догодина с 5,5 на сто.

Така се очаква минималната пенсия да стане 316,15 лева, а социалната пенсия за старост да достигне 158,89 лева.

Източник: БНР