Мокрият сняг на покрива в големи количества може да е опасен

Покривните лавини често се случват след обилни снеговалежи с дебела снежна покривка. Ако покривът на една сграда е достатъчно стръмен, снегът е мокър, тежък и в големи количества, най-малката вибрация или порив на вятъра биха могли да предизвикат свличане на опасни снежни маси. Предпоставка за падане на снега може да е също затоплянето на сградата и конкретно покривната конструкция, което да стопи основата на снежния пласт.

Покрив на стара сграда падна на оживена улица във Враца

През последните дни снежната покривка у нас доближи 30 см според официалните данни от станциите на НИМХ. В много райони на Западна България, в планините и предпланинските райони дебелината е много по-голяма. Снегът е мокър и тежък, а мекото време предполага топене и слягане на снежната маса. Има перфектни условия по стръмните покриви на къщи и хижи да се свлича сняг.

Очаква ни ветровито време със слаби валежи от сняг

Съвременните покриви на строените през последните години сгради разполагат със защита срещу покривни лавини. Най-често това са монтирани шипове по покрива, които задържат снежната маса. Голяма част от старите къщи обаче нямат такива.