Може ли сложни процедури да опорочат изборите?

"Дефицитите в изборното законодателство постоянно се наслагват, още повече от изискванията на пандемичната обстановка", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

За нея големият въпрос всъщност е как ще бъдат предпазени и членовете на избирателните комисии.

Според Нушева излишната сложност в избирателния процес идва от неудачното законодателство за изборите.

"Смесване на машинно и хартиено гласуване в една секция беше грешка, защото това усложнява преброяване на резултатите", каза тя.

И подчерта, че основното предимство на машинното гласувана е, че намалява волни и неволни грешки, а сега преференциите от машините трябва да се преписват на ръка в протоколите, което обезсмисля това предимство.

ИЗБОРИ С ПОВИШЕНА СЛОЖНОСТ: Колко време отнема да се попълнят протоколите?

Ваня Нушева обаче бе категорична, че времето на хартиените бюлетине не изтича, но трябва по- сериозно да се въведе дигитализацията в изборния процес.

В предаването Росица Матева, председател на обществения съвет към ЦИК, сподели, че от съвета много отдавна са направили също предложение на всеки избирател да се предоставят ръкавици и маска, като допълни, че с ръкавици може да се гласува и на машините.

Тя е убедена,  че основната идея на обществения съвет винаги е била да има честни и прозрачни избори.

Като нещо положително Матева изтъкна, че данните в сегашния протокол са по-малко, отколкото предишни години, което облекчава работата. Но допълни, че протоколът е съставен така, че предполага грешки и една от тях е, че често се допуска грешка при попълване на преференциите, като те рядко се отчитат, а при машините това не се случва.

Относно притесненията, че гласуването с машини би могло да се манипулира, Росица Матева бе категорична, че не е толкова лесно това да се случи.

В  "Денят на живо с Наделина Анева"  се включи и Полина Витанова, секретар на 23-ти РИК - София, и заяви, че зала "Арена Армеец" предлага достатъчно пространство, за да може да се спази изискването за дистанция между членовете на избирателните комисии.

Президентът: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

Според нея ще бъде трудно, но се разчита и на отговорността и дисциплината на самите членове, а освен това терасите към залата също са големи и осигуряват отворено пространство.

Тя допълни и, че ще бъде подсигурена храна и вода при необходимост за всички членове на комисии.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.