Решението е взето по нареждане на премиера Борисов

В рамките само на един ден големите нехранителни магазини получиха право да работят, а малко по-късно отново бяха затворени. Новината за отварянето на хипермаркетите предизвика острата реакция на ресторантьорите, които нарекоха решението „двоен стандарт”. Заповедта обаче беше отменена след няколко часа.

Големите магазини може да отворят, но при нови условия

По време на брифинга на здравните власти днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че големите магазини над 300 квадратни метра могат да продължат да работят, но само ако преградят площта си - до 300 квадрата. Часове по-късно много магазини успяха да го направят и отново отвориха врати. В края на деня обаче последва заповед за повторно затваряне.

В съобщението на Министерството на икономиката се казва, че нареждането е на премиера Бойко Борисов. От ведомството посочиха още, че „решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки, които са до края на този месец”.

В четвъртък сутринта нехранителните хипермаркети получиха „зелена светлина” за работа.

„Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност”, обясни на брифинга министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Условието - площта на магазина да не надвишава 300 квадрата. Столичен хипермаркет за детски играчки е с големина над 1 000 квадрата. След преграждането остава 295 - само територията около входа, касата и аварийния изход.

„Огромна част от асортимента ни остава недостъпен, физически, до нашите клиенти. Това абсолютно затруднява както тях, така и нас. И бих казала, че са доста недоволни”, обясни регионалният мениджър на верига за детски стоки Валерия Михайлова.

ЗАТВАРЯТ И ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИНИ: Реакциите на бизнеса и мерките на държавата (ОБЗОР)

Табели показват допустимия брой посетители - в този магазин не трябва да са повече от 20 души. Ако някой от клиентите пожелае да види артикул, който е зад огражденията, то служител на магазина му го носи в позволената зона.

„Ние продаваме доста бебешки стоки, имаме клиенти, които искат да изберат колички - това са неща, които не могат да бъдат поръчани онлайн, на сляпо”, посочи още Михайлова.

Наташа Бижева идва, за да търси подарък за внучето си. „Имаме новородено бебе и ни трябват някои дрешки, шишенца, аксесоари. Тези стоки са заградени и ние трябва да се съобразим. Голямо неудобство”, коментира клиентката, чието решение е да си тръгне, след като не може да разгледа всичко.

Собствениците на заведения - недоволни от разхлабването на мерки за големи магазини

С общо писмо от бранша на ресторантьорите се обявиха против, по думите им, „двойния стандарт” към бизнеса.

„Всичко или нищо! Не да се затварят всеки път едни и същи бизнеси, които да носят товара да пазят обществото, а всичко друго навсякъде да работи”, категоричен е Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Собствениците пожелаха да работят при същите правила като големите магазини.

„Искаме обектите, които са под 300 квадрата, да могат да работят нормално. Които са над 300, да могат да бъдат преградени. И вътре на преградения обект да се струпат точно толкова хора, колкото се струпват и в непреградения”, смята още Коларов.

В късния следобед дойде и новото решение на властта, отменящо изцяло привилегиите на магазините, дадени им сутринта.

Ресторантьори: Властите да ни гарантират тези десет дни