Обявените мерки бяха приети от ресторантьорите, но не и от търговците

Само дни, след като заведенията отвориха за клиенти, от понеделник идва ново затваряне. Този път обаче наред с ресторанти и молове, врати ще трябва да затворят и големите магазини с площ над 300 квадратни метра, без хранителните вериги.

Връщат тежките мерки в цялата страна (ВИДЕО)

Само три седмици, след като получиха зелена светлина да посрещат клиенти, заведенията пак ще трябва да затворят или да продават храна за вкъщи. Няма да можем и да спортуваме, защото ще трябва да затворят и фитнесите,  басейните и спортните зали.  Властите обаче се опитаха да успокоят притесненията на бизнеса. И двама министри - на икономиката и на социалните дейности, обясниха по какви мерки ще може да се кандидатства. Мерките, които здравните власти обявиха, бяха приети от ресторантьорския бранш.  Но липсвали уточнения.

„Реално сега не е ясно служителите, които наехме - те какво ще получат. Ще могат ли да кандидатстват, тъй като те имат 20 работни дни, едва ли не”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Ресторантьори: Властите да ни гарантират тези десет дни

И докато рестораньорите още вчера сами се обявиха за затваряне, но на абсолютно всички, търговците днес се оказаха изненадани.

„Предложените мерки не са обсъждани с търговците и са зле обмислени. Те са опасни за живота и здравето, както на хората, така и на бизнеса. Затварянето на нехранителните магазини над 300 кв. м. ще насочи потребителите към малките магазини и там ще има опасно за разпространението на вируса струпване”, смята изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Министърът на икономиката: Ще окажем пълна подкрепа на бизнеса по време на новото затваряне

Основното опасение и на едните, и на другите, е да не се стигне до удължава не мярката и извън обявените 10 дни. Правителството мотивира решението си да затвори голяма част от бизнеса в цялата страна така:

"Не може все едни и същи бизнеси да са поставени под стрес, защото накрая те ще бъдат унищожени”, смята премиерът Борисов.

Властите увериха - подкрепата за затворените бизнеси ще продължи в пълен размер. Хората, които принудително ще излязат в неплатен отпуск, ще получат 75% от осигурителния си доход.

Сачева: 75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

„Продължават и нашите мерки, през НАП да отговорим на всички нужди. Целта е да достигнем до всяка една от компаниите, която е засегната от гледна точка на мерките, които се взимат с оглед здравето на хората”, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

За мярката „Запази ме” ще бъдат нужни допълнително около седем милиона лева, заяви социалния министър Деница Сачева.

Заведенията искат да отворят след 11 дни, а търговците на дребно - помощи

„Те ще действат както и до момента. Тоест, ще трябва да изтече първо срока, трябва да изтече месец март. И съответно в първите дни на месец април да се кандидатства”, каза още тя.

Обещанието е при такава ситуация, към средата на април средствата вече да бъдат разплатени към хората, които са кандидатствали.