Предстои да обсъдят бъдещите си действия

При обявения 10-дневен локдаун от Сдружението на заведенията в България ще настояват на 11-ия ден заведенията да заработят при мерките и условията, при които работят сега - това коментира за БНР заместник-председателят на сдружението Марин Сотиров.

Предстои от организацията да обсъдят бъдещите си действия.

"Истината е, че сме много афектирани. Очаквахме го като решение, но, като цяло, няма как бизнес, който е работил 17-18 дни, за отварянето на който са инвестирани хиляди левове, в момента отново да изпада в локдаун. Още повече, че много малко от хората вярват, че това ще трае 10 дни. Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще се отворят само външните части на заведенията - градините, което изобщо не устройва бранша. Да не говорим за нощните клубове, които трябваше да отворят на 1 април", каза Сотиров.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призова да бъдат затворени не само заведенията, но и хотелите в страната. От там настояват да бъдат изплатени обезщетения за бизнеса и на заетите в хотелите, както и да бъдат разплатени забавените плащания във всички заведения за обществено хранене и развлечение.

Сдружението на заведенията: Искаме тотален 14-дневен локдаун

Приемаме пълен локдаун в рамките на 10 дни, но той трябва да бъде еднакъв за всички, каза Атанас Димитров - заместник-председател на Асоциацията и уточни:

"Становището ни е такова, че ако ще е пълен локдаун , наистина да е пълен, и съответно и хотелите да бъдат обезщетени, защото трудно се работи , почти невъзможно е, то е и в противоречие със Закона за туризма, т.е. един хотел трябва да има ресторант. Разбирам целта на мероприятието , но нека бъде реципрочно за всички.

От Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, изпратиха отворено писмо до властите в страната с искане за незабавни мерки по повод взетото днес решение за 10-дневен локдаун.