Лашет заяви, че няма полза от прехвърляне на отговорност от федералното правителство към премиерите

В Германия лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет публично се противопостави на канцлера Ангела Меркел по въпроса за противоепидемичните мерки, които са необходими за пресичане на третата вълна на епидемията в страната.

Избраха Армин Лашет за лидер на германските християндемократи

Лашет заяви, че няма полза от прехвърляне на отговорност от федералното правителство към премиерите на 16-те федерални провинции. "Всички искаме заболеваемостта да намалее и всеки от нас предприема необходимото за своята провинция", заяви Лашет, който е премиер на Северен Рейн-Вестфалия.

В телевизионно интервю снощи Меркел обвини няколко премиери на провинции, включително него, че прилагат доста избирателно договореното миналата седмица с нея - локдаун и вечерен час при заболеваемост над 100 на 100 000 души. Меркел даде да се разбере, че ще иска повече правомощия за федералното правителство в условия на пандемия.

По данни на института "Роберт Кох" през последните 7 дни средната заболеваемост от COVID-19 в Германия е 134,4 на 100 000 души към днешна дата - повишение спрямо 130 на 100 000 към вчерашна дата. Активните случаи на коронаврус пък достигнаха 211 500 - най-висок брой от 2-ри февруари насам.

Кога германците се завръщат към нормален начин на живот

Рейтингът на ХДС, само 6 месеца преди парламентарните избори, е паднал до едва 25 процента - доста под рекордно слабото представяне на партията на предходните избори през 2017 година, когато тя получи 33 на сто от гласовете.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР