Мнението му е, че коалицията ГЕРБ-СДС ще се бори за 95-100 мандата

"Никога не е стояла идеята да имаме самостоятелна парламентарна група, ние сме коалиция ГЕРБ-СДС. Стимулираме преференциалното гласуване". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" лидерът на СДС Румен Христов.

"Към 8500 са членовете на СДС, но електоралната подкрепа е около 102-103 000 гласа. Най-важната задача е да се представим по добър начин. Нямам съмнение, че ще бъдем първа политическа сила. Искаме да направим по-голяма разлика с втория – вероятно БСП. Така и ще имаме по-лесен начин са сформиране на коалиция – двупартийна", сподели той.

По думите му ще се водят преговори за участие в изпълнителната власт на базата на това какво СДС са допринесли за коалицията.

Според него приемането ни в Еврозоната значи достъп до кредити с по-ниска лихва и спестяване на средства, които се харчат при смяната на валутата.

"България е с над 65 % обмен с ЕС. Няма основание да се притесняваме инфлация, българите ще спестят повече от 1 млрд. от валутни курсове и разлики", коментира гостът.

Христов: Всеки път, когато БСП вземе властта, идва разруха

"ДБ не е вече дясна – има „Да, България“ и „Зелени“, както и смачкано ДСБ. От друга страна те на втория тур на местните избори подкрепиха Мая Манолова. Те получиха подкрепа от БСП за общинските си кметове. Не изключваме водене на разговори с тях при постигане на компромис. Не стои на дневен ред коалиция с ДПС, а по-скоро с патриотите", обяви Христов.

Лидерът на СДС смята, че по-малка намеса от държавата в бизнеса и в икономиката ще донесе икономически растеж с 5-6 % след пандемията.

А една от целите на партията му е втората година майките да получават 80 % от осигурителния си доход за последните 24 месеца.

Мнението на Христов е, че коалицията ГЕРБ-СДС ще се бори за 95-100 мандата.

"Ако пикът предстои, редно е удължение на частничния локдаун и ограничение за учениците", завърши той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.