Няма да се налага пешеходците да ги натискат, за да пресекат

Светофари на ключови кръстовища в София вече са със специални анти-COVID бутони. Не е необходимо пешеходците да ги натискат, за да пресекат. Тази сутрин Румяна открива, че познатите й бутони на кръстовището столичния булевард „Константин Величков” са различни: „Лесно се ориентирах сравнително, но тъй като за мен беше непознато, се наложи малко повече време да отделя, за да пипна къде беше този датчик”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Старите бутони са заменени от специални сензори, които осигуряват безконтактното движение. Целта е да се намали рискът от заразяване на хората.

„В началото на пандемичната обстановка, търсихме решения с които да намалим контакта по всякакъв начин с различни повърхности, на участниците в движението в случая на пешеходците. Респективно, знаете старите бутони е необходимо натиск върху тях…. в крайна сметка намерихме безконтактни бутони”, заяви Кристиан Кръстев, зам.-кмет по „Транспорт и градска мобилност”.

Новите сензори са изцяло българска изработка. Поръчани са 200 сензорни бутона. Отсега нататък - при повреда на предишните устройства с докосване ще се монтират сензорни.

„ Използваме оптични датчици, които засичат ръката, която е поставена пред тях. Самият бутон издава един по-слаб звуков сигнал, който има точна такава цел – да насочи незрящите граждани към него, за да могат те да подадат заявка, когато искат да пресекат”, посочва той.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за последното денонощие

Според Румяна новите антиковид бутони обаче се оказават безполезни за незращите.

„Аз когато си допрях ръката в началото не можах да разбера дали съм го активирала”, посочва тя.

Въпреки улесненението за пешеходците, от общината се опасяват, че бутоните няма да оцелеят дълго.

„За съжаление, хората са и доста агресивни и изнервени, по една или друга причина, чупят това, което е общо. Не забравяйте, че в крайна сметка, хора, моля ви ,това са и вашите пари”, призова Кристиан Кръстев, зам.-кмет по „Транспорт и градска мобилност”.

От администрацията са категорични, че новите бутони няма да натежат на  общинския бюджет.

Репортери: Моника Доневска, Дилян Калчев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК