Положителни са 25% от изследваните

Актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас показват рекорден брой нови случаи за последното денонощие.  Новозаразените са 5176 при направени над 20 хиляди теста. Положителните проби са над 25% от изследваните.

Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим

748 души остават за лечение в интензивни отделения. Оздравелите са над 3200. Починалите за последните 24 часа са 155.

Рекордният брой на инфектираните за последното денонощие е по-нисък от реалните нива на заразата у нас, смятат някои здравни експерти.

„Без да искам да плаша нашите зрители – това, което виждаме в момента в България, а то е притеснително – че този брой най-вероятно не отговаря на реалния брой болни”, обясни в ефира на NOVA д-р Аспарух Илиев.

Той сравни 14-дневната моментна снимка на вируса у нас с разпространението му на запад.

„В цяла Западна Европа честотата е от порядъка на 70 до 100 души на 100 хиляди болни. В България особено в региона на София имаме около 1000 души на 100 хил. на ден, което е огромен брой. Реално в момента българската здравна система е претоварена”, добави той.

Затова и часове преди новото отваряне на част от бизнесите в България, експертът се обяви против разхлабване на мерките.

„Моето лично мнение е, че решението не е много правилно”, категоричен бе той.

Български медик в Берн: Ситуацията с COVID-19 в България е сериозна, мерките трябва да останат

Така смятат и ресторантьорите – но с аргумента, че отварянето само на заведения с открити площи ще доведе до фалит на заведенията. А който посреща клиенти от утре, няма да може да се възползва от компенсации.

С непълен капацитет – само на 30% от площите – от 1 април ще заработят и фитнес залите.

Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев 10 дни са недостатъчни, за да се види ефектът от ограничителните мерки.

„Това, което показват нашите изчисления е, че забавянето не става равномерно надолу, а след 10-15 дни. Най-удачно е да е да има мерки поне 15 дни.  10 дни, са си 10 дни - няма да бъдат заразени толкова много хора. Не е било безполезно, но щеше да е по-полезно, ако бяха за 15 дни”, смята той.

Математикът не очаква сериозен скок на новозаразените след отпускането на мерките. Предупреждава обаче, че новите случаи ще се движат в сегашните граници. „В следващите дни числата пак ще са големи. Те се натрупват, тази голяма бройка днес е резултат на това, което е било преди 15-20 дни”, казва още той.

Лекари също смятат, че моментът за разхлабване на мерките, все още не е дошъл. „Разхлабването на мерките може да задържи около 4000-5000 новозаразени на ден за малко по-дълъг период от време, което още повече ще натовари болниците. Тук проблемът повече се крие във възможностите на болниците да поемат ежедневно този висок брой новорегистрирани пациенти”, посочва д-р Трифон Вълков, който е специалист по инфекциозни болести.

Отпадането на ограниченията тревожи и медиците в Русе. „В момента натоварването е изключително голямо, задъхваме се. При разхлабването на мерките ще стане още по-зле. Няма да успеем да се справим с наплива и да помогнем на всички. Разхлабването в момента не е особено логичен акт”, категоричен е д-р Ивайло Янакиев.

Третата вълна на епидемията увеличава натиска и върху една от най-големити общински болници в страната - тази в Горна Оряховица.

„Нарастването е сериозно и е възможно в близките дни да изпаднем в много сериозни затруднения къде да настаняваме пациентите с COVID-19. За разлика от есента, сега се наложи да разкрием допълнителни легла”, казва д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица.

Всеки ден в лечебното заведение се приемат пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи „Единствената реанимация, освен тази във Велико Търново, е при нас и често идват пациенти от други болници, които няма как да върнем”, допълва още Иванов.

Против отпускането на мерките се обявиха и медици от Спешна помощ, които призоваха здравния министър да отмени заповедта си.

Репортер: Анна Ангелова, Марина Малашева

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК