Много българи стават обект на трудова експлоатация

"Бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България." за това призовават от комисията за борба с трафика на хора. Причината - примамливи обещания за високо заплащане на фона на нарастващата безработица заради пандемията. Зад тези обещания обаче, все по-често се крие риск от въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация. Според наблюдаваните досъдебни производства през изминалата година, пострадалите от трафик на хора българи са над 450 души.

Задържаха над 20 мигранти и 4-ма трафиканти до Нови хан

„Това е малка част от реалните случаи, тъй като повечето от пострадалите не подават сигнали или не са разбрали, че са станали жертва на трафик”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Ернеста Русева от националната комисия за борба с трафика на хора.

По думите й трябва да бъдем особено бдителни, когато попадаме на обява, в която се предлага високо заплащане, но не се изисква образование или наличието на чужд език. Когато има само обявен мобилен номер за връзка, но не и посочен адрес на фирмата, търсеща персонал, обявата също е съмнителна.

Разбиха фабрика за нелегални цигари в Испания, задържан е българин (СНИМКИ)

Не е регламентирано и посредникът да иска пари от работника, тъй като обикновено лицензираните посредници имат договорка с фирмата в страната на дестинацията. Трябва да има и договор, който да е на език, който  работникът разбира, тъй като той трябва да знае какво подписва и при нередност да си потърси правата. Не е редно и работодателят да задържа документите на служителите.

Подробностите гледайте във видеото