В страната действа забрана за придвижване между отделните области

Българите в чужбина също се готвят да гласуват.  Засилен интерес към вота има в Испания. Близо 8000 сънародници са подали заявления за гласуване. Те имат право да посетят разкритите секционни комисии и да упражнят правото си на глас.

В град Марбея за първи път се разкрива избирателна секция. В случай, че не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция, като попълнят декларация от СИК по образец. 

Те ще гласуват с паспорт или лична карта, дори и техният срок на валидност да е изтекъл след 13 март 2020 година. 

Маските в Испания са задължителни вече и на плажа

Заради Великденските празници е забранено движението между отделните области без уважителна причина, но е позволено да се пътува, за да се упражни правото на вот. Аз разговарях с наши сънародници тук, за които водеща при решението ще  е ковид-обстановката.

В Испания ресторанти, кафенета, фитнеси и молове работят на 50% процента от капацитета си, като работното им време е до 23 часа. 

От този уикенд предпазните маски вече са задължителни и за хората на плажа и в парка, като изключение могат да бъдат направени единствено за спортуващите на открито. 

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Илиян Велков