Тази година секциите в южната ни съседка са само 35

Опашки се извиха пред изборните секции в Турция още в самото начало на деня на вота. Тази година секциите в южната ни съседка са само 35.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

В Чорлу избирателните секции са само две. А статистиката показва, че гласуващите там са хиляди. И точно защото секциите са малко, а хората много, опашки се извиха от рано сутринта.

 

 

Традиционно едно от нещата, които най-много затрудняват гласуващите в Турция, са декларациите, които част от избирателите попълват преди да дадат гласа си. Тази година проблемът е решен – в отделна стая няколко души попълват нужната информация. А след това избирателят само се подписва пред изборната секция.

 

 

 

 

СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ВИЖТЕ ТУК

 

 

2 часа след началото на изборния ден опашката се раздели на две. От едната страна са хората, чиито имена фигурират в списъка и не трябва да попълват декларации. А от другата тези, които трябва да попълнят документа.

 

 

Само в една от секциите в Чорлу хората, които предварително са подали заявления, че ще гласуват, са над 1700. Опитът обаче показва, че до урните идват и не малко гласоподаватели, които не са заявили желанието си предварително. Към 16.00 ч. в тази секцията са гласували над 1000 души, а в другата секция в града - около 700. 

 

 

В Хавузлар ситуацията е по-различна. Чакащите се намират извън училището, допускат се само по няколко души в сградата, за да няма струпване. 

Право на глас в Турция имат над 300 000 души. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК