Очаква се в късните часове да започне повторното преброяване

„В четвъртък трябва да обявим окончателните резултати”. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева на брифинг.

„ЦИК вече е приела всички протоколи от чужбина. На страницата са публикувани и потвърдените резултати. Имаше някои секции, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко позабави създаването на файла. Може да гледате на тези резултати като окончателни за гласуването в чужбина”, посочи Димитър Димитров от Комисията. 

 

„Имаме 100% обработени протоколи и въведени данни от протоколите на РИК в следните РИК-ове - Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол. Имаме също така РИК-ове, в които са обработени 99% или малко над 99% от протоколите. Това е така във Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК - 24 и РИК - 25 в София. В останалите РИК-ове продължава приемането на протоколите. Има такива, които са с нисък процент на приети и обработени – 50-60%. Това са около 5-6 РИК-а. Надявам се колегите да могат да организират процеса на приемане, така че да не се задържат членове на СИК, тъй като е разбираема тяхната умора и тяхното недоволство”, коментира още Цанева. 

ЦИК: ГЕРБ водят, следвани от "Има такъв народ"

По думите ѝ днес не са пристигнали сигнали или жалби за нарушения. „Току-що обаче пристигна в ЦИК писмо от омбудсмана, което е адресирано и до ЦИК. То е насочено най-вече към РИК-овете и към съответните общински администрации. Във връзка е със забавянето на предаването на изборните книжа в някои районни избирателни комисии. Има апел от омбудсмана за спешна проверка в областните администрации, както и да се осигури необходимото на членовете на СИК-овете”, поясни тя.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

Димитров коментира и създалото се напрежение пред секция в Лондон. „В града има 11 секции. Защо повече избиратели са се насочили точно към една – те сами решават къде да гласуват. Ще проучим може ли нещо да се подобри в технологията. Това, че е приключило гласуването преди всички, които са пред секцията да гласуват е отговорност на самата секционна комисия. Ние постановяваме някакъв край на изборния ден, но той не е преклузивен”, каза той.

Говорителят на ЦИК допълни: „Все пак, когато има избиратели е добре те да гласуват. Нямам представа дали сутринта натоварването в тази комисия е било такова, каквото е било в края на изборния ден и какъв е бил проблемът с насочването на повече от обичайните избиратели. Има общ проблем, който вие добре знаете - броят на комисиите в тези страни, които са извън ЕС е малък съобразно желаещите да гласуват. Ограничен е”.

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК