Вижте коментара на експертите

Ден след изборите - какво предстои според Конституцията? Ако и трите партии, които получат мандат за съставяне на правителство, не успеят, то се пристъпва към разпускане на 45-ия парламент и нови избори. В такъв случай, според основния закон, президентът назначава служебно правителство.

При обработени над 92% от протоколите: ДПС измести "Демократична България"

Според член 99 на Конституцията топката сега е в полето на президента. До 4-ти май той трябва да насрочи първото заседание на 45-ия парламент. Имената на депутатите, които ще седнат на банките, трябва да станат ясни до 11-и април. След като се проведе първото заседание на парламента започват консултациите.

„Тези консултации могат да имат характер на уточняване на профила на един бъдещ премиер, на някакви програмни приоритети, а могат и да нямат такова съдържание”, обясни докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

След консултациите започва политическата рулетка с връчването на мандати. Първи е победителят на изборите.

„Ако е готов да състави правителство, президентът представя кандидата за министър-председател пред парламента. И той с две гласувания – първо за министър-председател и второто за състава на министрите, формира правителство”, посочи бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

В случай на неуспех мандатът отива във втората политическа сила. Ако и тя не състави правителство, на ход отново е президентът.

„Може на третата, може и на шестата да възложи проучвателен мандат”, добавя проф. Киров.

При трети връчен, но върнат мандат, държавният глава разпуска Народното събрание, насрочва дата за нов вот и назначава служебен кабинет. Това е вариант, който експертите не изключват.

„Има различни нови формули, които могат да се реализират, но парламентът очевидно е затлачен и трудно ще се състави кабинет”, смята Цеков.

След демократичните промени у нас е имало пет служебни кабинета. До връчването на трети мандат за последно се стигна през лятото на 2005 г., когато беше създадена Тройната коалиция.

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК