Те избраха различен начин да се обърнат към избирателите

В нощта на изборите лидерите на основните партии избраха различен начин да се обърнат към избирателите - някои по традиционния - с пресконференция, други от телевизионните студия, а трети - в социалните мрежи. БСП и ДПС, които загубиха позиции на парламентарния вот, пожелаха да изчакат финалните резултати. От името на ГЕРБ Бойко Борисов поиска мир и съставяне на експертно управление.

При обработени над 92% от протоколите: ДПС измести "Демократична България"

Минути преди полунощ лидерът на ГЕРБ се обърна към опонентите си с включване в социалните мрежи.

„Аз ви предлагам мир. Аз ви предлагам да сложим експертите, да сложим хората, да поемем отговорност и да направим за България, до декември, максимално усилия, за да излезем от пандемията, да тръгнем нагоре, тогава вече всичко е ясно. Порадвайте се два-три дни и после помислете кое е стабилно и кое не”, беше коментарът на Борисов.

От „Има такъв народ”, които се наредиха втори, запазиха мълчание. Слави Трифонов го обясни с Facebook пост, че има симптоми на коронавирус. Написа още, че най-голям победител на вота са всички български граждани.

Ден по-късно коментар от „Има такъв народ” на изборните резултати дойде, но от Добрич.

„Това, което указахме преди изборите, ще го спазим. Няма да правим коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС”, обясниха от партията на Трифонов.

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

От „Позитано” 20 за първи коментар в изборната вечер излезе не лидерът на БСП Корнелия Нинова, а шефът на предизборния щаб Георги Свиленски.

„Ние извършваме пълно паралелно преброяване във всички секции в страната. Резултатите от него ще бъдат предоставени веднага, след като имаме всички протоколи. Надяваме се тези резултати да съвпаднат с резултатите на ЦИК”, каза Свиленски.

16 часа по-късно равносметка доведе до оставките на „Позитано” 20. 

Като „избори на промяната” определиха от ДПС вота в неделя. Макар за самата партия промяната да се изразява в отстъпване от третата позиция.

„Ние от Движението за права и свободи също заложихме на промяна. Още при съставянето на нашите листи, а и в предизборната ни кампания”, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

От „Демократична България“ бяха категорични в позицията си спрямо ГЕРБ.

„Нито един от нас няма да се поддаде на песента на Бойко Борисовите сирени. Но това е важен тест за всички, които сега се насочват към парламента, защото ще видим как ще минат през него”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Самата „Демократична България” пък се оказа желан партньор за „Изправи се! Мутри вън!“.

„Казали сме ясно, че няма да правим никакви договорки с ГЕРБ, ДПС и техните патерици. Нашите естествени партньори са партията на Слави Трифонов и „Демократична България”, категорична беше Мая Манолова.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

Докато резултатите все още държаха ВМРО над бариерата, патриотите мислеха за възможни бъдещи партньори. И за невъзможните – в лицето на ДПС.

„Защото ВМРО нито се предава, нито се продава. Такъв вариант няма”, обясни лидерът им Красимир Каракачанов.

Ден по-късно този въпрос вече не стои пред войводите. В пост в социалните мрежи Каракачанов обяви, че дори и без окончателни резултати е ясно, че партията му няма да намери място в следващия парламент. Заяви обаче, че дори и загубили тази битка, за ВМРО предстои войната – за България.

Днес стана ясно, че идеята на Бойко Борисов за експертен кабинет няма да получи подкрепата и на „Изправи се! Мутри вън!“.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК