Бившият конституционен съдия обясни и процедурата след изборите

Възможно е да се сформира правителство, дори при толкова шарен парламент. Това мнение изрази бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в ефира на „Здравей, България”. 

„ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има технологично време да определи датата на първото заседание. Това трябва да се случи в едномесечен срок след датата на изборите”, обясни проф. Киров.

След резултатите от изборите: Какво предстои по Конституция?

 

 

Той каза още, че на първото заседание на Народното събрание се конституират и парламентарните групи. „Тогава Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, добави още той.

Относно връчването на мандата бившият конституционен съдия посочи, че той може да бъде върнат веднага. „Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът. 

Кой управлява държавата между две правителства

Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. „Трябва да се стигне до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, каза бившият конституционен съдия. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК