Проф. Антоанета Христова: ДПС ще играят за програмно управление

"Всичко е възможно, но договарянето между партиите трябва да е върху ясна програма за действие, както бе при тройната коалиция, в момента единственото общо е противопоставянето на ГЕРБ", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" политологът доц.Татяна Буруджиева.

Тя смята, че гражданите очакват да видят какво ще им се предложи напред във времето, което не се случва.

"ГЕРБ неизбежно ще предложат кабинет, дори и да нямат подкрепа в парламента. Най-логичното е министър-председател да е Бойко Борисов, което няма да бъде прието", заяви политологът.

Буруджиева каза още, че от партията на Слави Трифонов отново са заявили, че са против всички партии и вероятно те ще върнат мандата, когато го получат. А промените, които те искат, изискват конституционно мнозиство, което тази конфигурация след изборите не дава.

Относно президента Румен Радев политологът заяви, че най-добре за него ще е да има правителство на Бойко Борисов, защото тогава ще има ясен враг.

В предаването политическият психолог проф. Антоанета Христова заяви, че гласоподавателите са наказали "старите" партии, като са се отказали от ГЕРБ и БСП, но и не са дали достатъчно доверие на "новите", което се вижда от малката разлика между тях.

Според нея никоя от тях не представя ясна кауза или посока на движение, а резултатът е рязко противопоставяне, неприемане на едните и неприемане на другите.

"Влизаме в процес, който трудно се управлява, и ще постави страната в политическа нестабилност. Скоро следват избори, от които не е възможна голяма промяна", категорична бе тя.

За ДПС проф. Христова смята, че ще продължат да се опитват да играят с този, който направи правителство, като ще дадат всичко, за да има програмно управление.

"Ако "Има такъв народ" иска да направи промените, за които говори, трябва да си сътрудничи или с ГЕРБ, или с БСП", убедена е тя.

За психологът в БСП има огромни вътрешни проблеми и докато те не се решат, не се реши и подходът към хората, както и да се изчисти идеологическата основа на партията, столетницата не може да бъде сериозен играч на политическата сцена.

"БСП в момента не е социалистическа партия", заключи  проф. Антоанета Христова.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.