Причината е готовността на Николай Хаджигенов да бъде съставено работещо правителство с подкрепата на БСП

Разнобой още преди старта на новия парламент. Коалиционните партньори от „Изправи се! Мутри вън!” втвърдиха тона помежду си. Причината – готовността на Николай Хаджигенов да бъде съставено работещо правителство с подкрепата на БСП. А той самият бил готов да е министър. Партньорите му от формацията на Мая Манолова „Изправи се.БГ” отговориха остро.

Николай Хаджигенов изчисли, че новите политически формации, които влизат в Народното събрание, нямат как да сформират мнозинство за взимане на решения.

Мая Манолова отговори на Борисов: Идеята за ВНС е абсурдна

„Правителство не е възможно да се състави без гласовете на БСП. ДПС изведнъж решават, защото те са умен и опасен политически враг, решават, че ще подкрепят нещо. Как ще ги спрем? Няма как! Ако ДПС решат да гласуват за нас и срещу ГЕРБ, как ще ги спрем? Аз не съм казал ние ще се оженим за БСП, за ГЕРБ или за ДПС. Не! Казах, че ние не можем да не им вземе гласовете”, заяви Хаджигенов.

Тази позиция, изразена първо пред БНТ, предизвика гнева на част от формациите в коалицията.

„Категорично за нас е неприемлива каквато и да е договорка за каквито и да е  постове, особено с подкрепа на ГЕРБ и ДПС”, заяви Мая Манолова.

„Ако дадем няколко дни на всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите ми, ще намерим едно по златно сечение”, заяви Татяна Дончева.

Разделителна линия прокара и готовността на Хаджигенов да стане министър.

„Никакви разговори от готови да се жертват, ставайки министри, няма да бъдат толерирани”, заяви Манолова.

„Ако е нужен човек да води и да разбива с глава стени и няма никой друг, готов съм и това да направя”, заяви Хаджигенов.

Още преди да са престъпили прага на Народното събрание стана ясно, че коалицията „Изправи се! Мутри вън!” вероятно ще си остане коалиция само за изборите. И няма да бъде сформирана парламентарна група.

„Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарна група на „Изправи се! Мутри вън!” особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС”, каза Мая Манолова.

„Това означава, че няма да има парламентарна група, тъй като не е собственост на г-жа Манолова или г-жа Дончева. Съгласно закона, възможно е да няма парламентарна група изобщо”, заяви Николай Хаджигенов.

ЦИК трябва да обяви поименно депутатите до неделя и след това да стане ясно дали „Изправи се! Мутри вън!” ще съберат 10 депутати, за да сформират и парламентарна група.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК