Междувременно трусовете при червените продължават

Шест дни след изборите лидерът на втората по резултат партия „Има такъв народ” Слави Трифонов коментира отново вота. Това стана часове, след като председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че също ще подкрепи евентуално правителство, предложено от Трифонов. Междувременно продължават трусовете при червените след третото място на парламентарните избори.

Слави Трифонов предпочете отново Facebook, за да се обърне към избирателите си с думите: „От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване.”

Докато Трифонов говори за доверие, други лидери вече дадоха заявка за подкрепа неговата партия да състави нов кабинет.

„Ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят”, каза преди дни Бойко Борисов.

Слави Трифонов е с коронавирус

„Бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание”, заяви позицията си на пресконференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Пред БНТ Корнелия Нинова заяви, че левицата също е готова да подкрепи мандат на „Има такъв народ” срещу реализиране на определени политики. Според Костадин Паскалев от БСП обаче трябва да се избере специална група, която да води бъдещи преговори в тази посока.

„БСП не е поканена от никого да дава или да не дава подкрепа. От друга страна, Корнелия Нинова няма право сама да формулира такова решение. То може да се вземе от Националния съвет”, коментира Паскалев.

„Съвсем нормално е една политическа сила, особено когато тя държи ключа към евентуално създаващо се правителство, да подкрепи при налични, разбира се, сериозни политики”, аргументира се проф. Георги Михайлов - избран за депутат от БСП. 

Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

Третото място на изборите не спира да води след себе си полярни мнения сред съпартийците на Нинова. 

„Нормално е след такава тежка загуба да има оставка на политически лидери. Всички решения ще взима Националният съвет, който предстои, ако има оставка, разбира се и конгрес”, посочи още Паскалев.

„Корнелия Нинова е избрана преди шест месеца за председател с 80% от гласовете на членовете на БСП. Тя има пълното доверие на цялата си партия”, добави Михайлов. 

В 45-ото Народно събрание БСП ще има 43-ма депутати, което двойно по-малко в сравнение с предходния парламент. 

Слави Трифонов: Искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас