Това показват данните на Националния статистически институт

България се топи и застарява. Изводите са на националната статистика. Числата показват, че през 2019 г. населението ни е наброявало 6 951 482 души. Година по-късно сме с близо 35 000 души по-малко. Данните сочат още, че у нас се раждат по-малко деца. През 2020г. са проплакали 59 086 бебета, а година по рано броят им е бил с близо 2500 повече.

След всичко дотук, расте и смъртността. Броят на починалите за една година се е увеличил със 17 процента. А повишената смъртност в комбинация с намалена раждаемост ни прави застаряваща нация, в която хората, които работим и плащаме данъци сме със 17 000 по-малко само за една година. Село Правда няма казус с демографията. Пълно е с млади хора.

НСИ: Населението на България е намаляло с близо 35 хиляди души за година

„Децата се раждат, но ходят на училище в Горна, защото тук няма, но като цяло селото е пълно с млади хора”, твърди кметът на село Правда Венета Василева.

Тенденцията е от последните години, но още преди 20 лета затворили училището и детската градина.

„Съсипаха училището, детската градина…. има кореняци, които останаха”, заяви уредника на църквата в селото Милка Цветкова.

Именно образованието обаче може да обърне статистиката, смята експертът по демографски проблеми Георги Бърдаров: „Светлина има и дори сега преподавам на моите студенти за Ейре, тежко икономическо състояние, а в момента е номер едно. Има нещо преди икономическото чудо и то е започване с образование  Това е първият стълб в тяхната промяна. Като ги питате как може да инвестира бедна държава в образование, те казват, ако днес не инвестираме ще бъдем бедни и утре и в други ден”.

„Умиращият” италиански град, който омайва туристите (ГАЛЕРИЯ)

За Правда засега шанс за училище няма., тъй като ще има по 4-5 деца от клас. А качественото образование по места, би могло да доведе инвеститорите. И да накара младите да останат.

„Ако образованието направи България привлекателна за живеене, ще остават все повече млади хора, които да осъществяват тук своята раждаемост и така ще се акумулира младо население”, твърди Георги Бърдаров.

Младо население, което лека полека започва да се връща по родните места.  Или поне така е в Правда.