Коментар на говорителя на ЦИК Димитър Димитров

В деня на парламентарния вот българите зад граница разполагаха с 465 секции, в които можеха да гласуват. Въпреки това на много места се извиха опашки, а част от сънародниците ни в Северен Лондон не успяха да упражнят конституционното си право, тъй като една от секциите затворила.

„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се поиска удължаване на изборния ден на места като Северен Лондон. Нещата биха се променили лесно, стига да се промени броят секции за страни извън ЕС”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Какви са политическите сценарии след изборите?

По думите му повече секции обаче означава и повече персонал, който няма как да бъде подсигурен.

 

 

„Често се говори за гласуване по пощата или онлайн, но за това се изисква голяма подготовка. За да стане, всеки трябва да има изборен адрес”, поясни Димитров. И допълни, че от Централната избирателна комисия ще предложат да бъде увеличен броят на секциите извън България.

Като част от равносметката си след изборите, от ЦИК отчетоха, че видеонаблюдението при броеното на бюлетините е ненужно. Причината – можело да се стигне до конфликт между снимани и снимащи.

Друго от заключенията на ЦИК е, че едновременното гласуване на изборите и с хартия, и с машина, е затруднило сумирането на резултатите. Освен това, според Димитров, устройствата често давали дефекти.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК