Клетвата на депутатите ще е в старата сграда

„Връщането в старата сграда на парламента за някои може да е от симвично значение, но това е технически въпрос. Да, утре ще наблюдаваме как те ще гласуват с вдигане на ръце, как квесторите ще ги броят. Това ще създаде шум в системата, малко шоу, но не са същностните проблеми, които стоят пред този парламент”. Това каза в ефира на „Здравей, България” журналистът Валерия Велева по повод провеждането на първото заседание на новия парламент в старата му сграда.

„Много хубав символ за далеч по-важното нещо - далеч несимволичната необходимост от завръщане на парламентаризма в България. От това по-хубав символ не могат да изберат”, добави журналистът Петко Георгиев.

Новият парламент стартира в старата сграда на пл. "Народно събрание"

Той обясни още, че новоизбраните народни представители реално взимат властта в ръцете си до съставянето на правителство.

„Могат да се заемат с важни неща, вместо да изчакват да се завърти така наречената парламентарна рулетка”, добави Георгиев.

Политологът доц. Стойчо Стойчев посочи, че изборът на нов председател на НС ще маркира какво ще бъде мнозинството в парламента.

„При силно фрагментиран парламент, какъвто е този, обикновено се конструират коалиционни или динамични мнозинства, когато става въпрос за правителство на малцинството. Тогава тежестта в една парламентарна република е именно в парламента”, уточни Стойчев.

Президентът насрочи първото заседание на 45-ото Народното събрание

Прогнозата на политолога е, че ако това НС има пълен мандат, ще се наблюдава по-динамична парламентарна дейност, отколкото е имало през последните четири години.

„От знака, който ще даде парламентът утре, ще можем да анализираме колко дълъг ще бъде неговият живот, ще постигне ли този консенсус за промяната, която всички очакваме, или ще стане поле на противоборства, на силно желание за реваншизъм и потискане на досега властвалите”, допълни Велева.

„От утре ще започне да се вижда дали в него има мнозинство. Моята работна хипотеза е, че вече има изготвено такова, но това ще си проличи”, смята Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото.