Българският народ ни изпрати в пленарната зала с една единствена поръка – промяна, каза тя на първото заседание на 45-ото Народно събрание

„Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание”. Това каза председателстващата първото заседание на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза още Мика Зайкова.

НА ЖИВО: 45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва

По думите ѝ много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна. „Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни още Мика Зайкова.

 

 

Според нея и сега България, както и целият свят, се намира в изключително тежка ситуация, както и целия сват. „Има световна пандемия, ние сме в подстъпите на световна икономическа криза, но България може да бъде утежнена и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – дали на протест, дали на избори или референдум. Но на 4-ти април той ни изпрати в тази зала с една единствена поръка – промяна. Тази промяна, която ще ни извади от всички последни места в ЕС”, каза Зайкова.

Радев: Вие наследявате една институция в дълбока криза

„Аз и надявам се вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем и най-малко. За най-голямо съжаление да не сме най-безпросветни, защото дами и господа, страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образованието, сега е на далечното 88", каза още Зайкова.

Според нея всички имат една цел - просперитета на българите. „Сигурна съм, че всеки от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата за достигане на тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда „Съединението прави силата". България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук", допълни още Мика Зайкова.

 

 

„Ние сме единствената държава в ЕС, която има минимална работна заплата под 400 евро. Ние сме и държавата с най-голяма разлика между бедни и богати – 8,1 пъти”, коментира тя по-късно пред NOVA.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК