Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, заяви държавния глава

„Разчитаме на вашите опит и традиции в една много важна мисия – да се намери верният баланс между законодателните промени и съставянето на правителство. Не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в определена посока. Длъжен съм като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също, при определена хипотеза, стои въпросът и за трети мандат”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които участваха в консултациите за съставяне на правителство. 

„Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно ситуацията по създаване на кабинет, приоритизирането на най-важните закони, отношението ви по отношение на плана за възстановяване, както и виждането ви за хипотетичен трети мандат”, заяви Радев.

„Именно това ново правителство ще бъде знаково, тъй като периодът 2021 – 2025 година ще бъде ключов за десетилетия напред за развитие на страната ни предвид огромните възможности, които се отварят пред нас по линия на Европейския съюз и подкрепата", каза още държавният глава.

 „ДПС няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха изборите. Едната от партиите загуби над 300 000 гласа и 20 мандата. Другата партия загуби над 450 000 гласа и 37 мандата. Ние от наша страна имаме скромен ръст на изборните резултати. Гласовете ни са а 20 000 повече, а като мандати -  4 мандата повече”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Изразихме готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС”, допълни лидерът на Движението. От ДПС обаче ще подкрепят правителство на новите партии, ако се съобразят с техните приоритети.

Първият приоритет на Движението е борбата с COVID-кризата, вторият – планът за възстановяване и устойчивост, а трети – да се гонят три пъти по-бързи темпове на икономическо развитие.

„Не сме водили конкретни разговори досега с никоя партия за съставяне на правителство”, заяви Карадайъ след консултациите.