Тя е предизвикана от обединение на три различни щама на вируса

Тройна мутация на коронавируса, предизвикана от обединение на три различни щама на COVID-19, е регистрирана в три района на Индия, съобщи ТАСС, като се позовава на изявление на експерти пред индийския телевизионен канал Ен Ди Ти Ви.

Във Великобритания регистрираха нов вариант на COVID-19

Те заявиха, че новият вариант на вируса вече се разпространява в щатите Махаращра и Западна Бенгалия, както и в националната територия Делхи, където е разположена и столицата.

„Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора”, каза професорът по епидемиология Мадхукара Паи. Неотдавна в Индия бе установена двойна мутация на новия коронавирус, предава БТА.

Според експертите ръстът в заболеваемостта в страната, както и в света, е предизвикан от новите варианти на коронавируса. Но в Индия сега секвениране на генома се извършва на по-малко от един процент от случаите, каза проф. Паи.

Проф. Христова: При българския щам има замяна на една аминокиселина с друга

Доколко опасна и смъртоносна е новата тройна мутация ще стане ясно единствено след допълнителни изследвания. В момента всичките 10 лаборатории на територията на Индия се занимават с изследвания на генома на коронавируса, отбеляза Ен Ди Ти Ви. Повече от 15,6 милиона души в Индия са се разболели от коронавирус от началото на пандемията.

Източник: БТА